ביטוח חובה
מה זה בעצם ביטוח חובה?
כל בעל רכב בישראל חייב בביטוח חובה על פי חוק,ולכן נהיגה ללא ביטוח מהווה עבירה פלילית.
ביטוח חובה לרכב הוא הוראת "פקודתביטוח רכב מנועי" (משנת 1970) אשר קובעת כי נסיעה בבמכונית שאין לגביה פוליסה ברת תוקף היא אסורה, כלומר עברה על החוק.
הרעיון שעמד מאחורי חוק ביטוח חובה הינו הצורך ברשת כלכלית שתוכל לממן את הנזקים שגורמות תאונות הדרכים למי שנפגע בהן, משום שלעיתים פגיעות אלה עלולות לפגוע ביכולת ההשתכרות של האדם, ולעיתים פגיעות אלה מצריכות שירותים רפואייםוציוד רפואי ובמרם חמורים גם סיעוד, התאמת מגורים ועוד.
המדינה מכריחה כל מי שעושה שימוש ברכב לרכש ביטוח חובה או לוודא שיש כזה כתנאי לנהיגה בו, וזאת מתוך ההבנה שתאונות דרכים הם אחד מגורמי הנזק הכבבדים ביותר לכלכלה שלנו.
מה מכסה ביטוח חובה ?
הרעיון היה לייצר רשת הגנה כלכלית לכל מי שנפגע בתאונת דרכים ולא רק לנהג, ביטוח חובה מכסה גם נזק לנוסעי רכב, לרוכבי אופנים והולכי רגל מחוץ לרכב שנפגעו ממנו.
ישנם חוקים נוספים כמו פקודת רכב מנועי המגדיר את היקף הפיצוי המגיע בגין תאונות דרכים. על בסיס אותה גישה ולמעט מקרים מסויימים הפיצוי אינו מותנה בהוכחת אשמה מצידו של הפוגע ואין הפחתה של פיצוי בגין "רשלנות תורמת" של הנפגע, אלא כל אחד מקבל פיצוי לפי הנזק שנגרם לו במגבלות מסוימות של היקף הפיצוי לפי קביעת החוק.
זה שנוהג ברכב ביודעין ללא ביטוח חובה או זה שגרם לתאונה במזיד או במתכוון, אלה לא יהיו זכאים לקבל פיצוי.
מהו גובה הפיצוי שנקבל בקרות מקרה ביטוח?
ביטוח חובה מכסה הוצאות רפואיות, פיצוי על אובדן יכולת ההשתכרות ופנסיה עד גובה מירבי של פי שלושה מהשכר הממוצע במשק, פיצוי על אי היכולת לתפקד עצמאית ובאופן מלא, פיצוי לאביזרים רפואיים כמו כסא גלגלים, התאמות דיור וכו'. גובה הפיצוי יהיה נגזרת פרטנית של מצבו הרפואי של הנפגע, מרמת השתכרותו טרום התאונה, ופוטנציאל ההשתכרות שלו לאחריה.
אז כמה עולה לנו ביטוח חובה?
ביטוח חובה נמכר דרך חברות הביטוח המורשות או דרך הפול.
המחיר נקבע לפי גיל, מגדר, עבר ביטוחי, שלילת רשיון, ולפי מאפייני הרכב, סוג ושנת ייצור, ולפי אמצעי הבטיחות המותקנים ברכב.
חברות הביטוח יוצאות מנקודת הנחה שככל שהנהג מיומן וזהיר יותר כך הוא צפוי פחות להיות מעורב בתאונה.
